S.O.S 100 Yaşında

#

Per, 10 Tem 2008 23:44:56

ACİL durum sinyali S.O.S, 100'üncü yaşını kutluyor. Uluslararası toplumun 1 Temmuz 1908?de resmen tanıdığı S.O.S sinyali, konuşmaların uzak mesafelere iletilemediği dönemde birçok kazanın felakete dönüşmesini engellemişti. Günümüzde gelişmiş iletişim cihazları olmasına rağmen S.O.S sinyali hâlâ hayat kurtarıyor.

Deniz
SOS sinyali, 1912 Nisan'ında meydana gelen ve tarihin en büyük deniz felaketlerinden birisi olarak kabul edilen Titanik faciasından sonra ortaya çıktı.
Kazadan önce gemilerin acil durumlarda kullandığı 'CQD' sinyali, çoğu kez yanlış anlaşılabiliyordu. Uzun süren tartışmalar sonucunda CQD sinyalinin yerine daha kolay anlaşılan SOS sinyali kabul edildi.
20. yüzyılın başında bazı gemiler sıkıntıda olduklarını anlatmak için mors alfabesiyle "İMDAT" yazıyor, bazıları da daha farklı tehlike sinyalleri yolluyordu. Standart bir sistem gerekiyordu. Ancak farklı ulusal çıkarlar ve telsiz şirketleri arasındaki rekabet işbirliğini kısıtlıyordu. Yetkililer Londra'daki ikinci radyotelegrafi kongresine başlamadan önce böylesine bir karmaşa vardı.
Kongrede yoğun tartışmalar yapıldı ancak sonunda basit olan kazandı. Ne de olsa konu insan hayatlarının kurtarılmasıydı. Yöntem basitti fakat bu yöntemi kullanan telsiz sistemleri mükemmel değildi. Bunun en trajik örneği de Titanik faciasında yaşandı.
Mors alfabesinde 3 çizgi ve 3 noktayla gösterilen SOS sinyalinin önemi, Titanik faciasından sonra ortaya çıkmıştır.
Gelişen teknolojiyle beraber uydu telefonları ve GPS gibi uydulardan yararlanan yer belirleme sistemleri, Mors alfabesini ve 3 çizgi ve 3 noktayla gösterilen SOS sinyalini büyük ölçüde tarihe gömdü.

1133 defa izlendi | Bu Bloga Yorum Yazın


Microsoft, Windows XP satışını durdurdu

#

Per, 10 Tem 2008 22:57:53

 

Microsoft, stokların tükenmesinin ardından perakende olarak Windows XP satmayacak ancak üretici firmalarla yapılan anlaşma doğrultusunda 2010 yılına kadar henüz Windows Vista işletim sistemi ile çalışmayan bazı dizüstü bilgisayarlar XP işletim sistemi yüklü olarak kullanıcıya gelecek.

 XP
 
Yakın zamanda Windows XP için çıkarılan Service Pack 3 sürümü, bu desteğin süreceğinin göstergesi olmakla birlikte, yine Windows XP için Nisan 2014 tarihine kadar güvenlik ve diğer önemli güncellemeleri sunmaya devam edilecek.
Windows XP'ye teknik destek ya da güncelleme hizmetlerinin sunulması, mevcut XP kullanıcılarını 2014 yılına kadar potansiyel siber saldırılardan koruyacak.
Öte yandan teknik desteği durdurulan önceki sürümlerden Windows 98 ve Windows ME halen bazı bilgisayarda kurulu bulunuyor. Bu işletim sisteminin kullanıcıları, yazılımlarının güvenlik yamaları çıkarılmadığı için çeşitli tehlikelerle karşı karşıya bulunuyor. Microsoft, söz konusu kullanıcıların zarar görmemeleri için Microsoft'un en son işletim sistemi Windows Vista'ya geçilmesini öneriyor.
 

2234 defa izlendi | Bu Bloga Yorum Yazın


Murat Aytuğ

Murat Aytuğ

Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

Foto Galerilerim

Mumyalar

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi