BEBEKLER NEDEN KUSAR

#

Cmt, 01 Ağu 2009 17:34:06

Bebekler neden kusar?

Anneleri endişelendiren en önemli konulardan biri de bebeğin sık sık kusmasıdır. Uzmanlar kusmayı, bir hastalık olarak değil, belirti olarak kabul ediyorlar.

-Zorlanmaksızın kusma daha çok küçük bebeklerde görülür. Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu çıkarabilirler.

Normal kilo alımı devam ettikçe bu sorun yaratmaz.Genel olarak bebek büyüdükçe bu durum azalır.

- Zorlanmanın şiddetiyle küçük bebeklerde burundan da kusmuk gelir. Küçük bebeklerde mide bulantılarını anlamak güç olursa da huzursuzluk, solgunluk, terleme, kusmadan sonra besinleri reddetme mide bulantısı işaretleri olabilir.

-Yaşamın ilk günlerinde görülen kusma nedenleri arasında enfeksiyonlar, metabolizma hastalıkları(doğuştan), bebeğin annenin amnios sıvısını fazla yutması, gastro-intestinal allerjiler(süt allerjisi gibi) başlarda yer tutar.

Daha büyük çocuklarda en sık rastlanılan kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir.

Kusma bebeklerde ve çocuklarda çok sık görülen bir bulgudur. Önemli hastalıkların belirtisi olabileceği gibi basit ve gelip geçici bir durum da olabilir.

Biz doktorlar kusmayı zorlanmaksızın kusma(regürjitasyon) ve zorlanmalı kusma olmak üzere ikiye ayırırız.

Zorlanmaksızın kusma daha çok küçük bebeklerde görülür. Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu çıkarabilirler.

Normal kilo alımı devam ettikçe bu sorun yaratmaz.Genel olarak bebek büyüdükçe bu durum azalır. Sekiz aylık olduğunda ortadan kalkar. Günde üç kezden fazla fışkırır tarzda şiddetli kusuyorsa bu durum normal dışı olabilir.

Teknik olarak yanlış beslenen bebeklerde de kusma görülebilir. Beslenirken hava yutan bebekler, aşırı hızlı veya aşırı yavaş emen bebekler, beslendilten sonra gazı çıkarılmayan bebekler zorlanmaksızın kusabilirler. Beslenme tekniğindeki hatalar düzeltilirse bu kusmalar biter.

Gastroözofagial reflü dediğimiz durumda daha çok zorlanmalı kusma görülürse de bazen zorlanmasız kusma da görülebilir. Mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen bir kasılma yetersizliği nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna geçmesi olarak bilinen gastroözofagial reflü genellikle 3-10.günler arasında başlar. Zaman içinde bulgular azalabilir. Beslendikten sonra bebek 30 dakika süreyle yarı oturur pozisyonda tutulabilirse kusma büyük ölçüde engellenebilir. Eğer ciddi bir kilo kaybına ya da kilo alımında yetersizliğe yol açıyorsa cerrahi müdahale gerektirebilir.

Yemek borusunu mideye bağlanan ucunun kör olması, yani kapalı olması, ciddi bir regürjitasyon sebebidir. Bu durumda bebek doğumdan sonraki bir kaç beslenmesinden sonra besinler yemek borusunda birikebileceği için kusmaya başlar. Bazı durumlarda bu kapalı olan yemek borusu bir boru ile soluk borusuna bağlı olabilir. Bu durumda nefes darlığı ve mororma da gözlenebilir.

Doğumdan hemen sonra yapılan bebek muayenesinde ince bir yemek sondası ile bebeğin ağzından midesine dek girilip bakılır. Bu mutlaka muayenin bir parçası olmalıdır. Aksi takdirde bu durum atlanabilir. Bebek şiddetli kusmaya başladıktan sonra farkedilebilir. Yemek borusu ile soluk borusu arasında bağlantı varsa besin akciğerlere kaçıp çok ciddi sonuçlara yol açabilir


Zorlanmalı Kusma

Mide bulantıları ve öğürtüler olur. Çocuk fışkırır tarzda kusar. Zorlanmanın şiddetiyle küçük bebeklerde burundan da kusmuk gelir. Küçük bebeklerde mide bulantılarını anlamak güç olursa da huzursuzluk, solgunluk, terleme, kusmadan sonra besinleri reddetme mide bulantısı işaretleri olabilir.

Yenidoğan bebekte ilk 24-36 saatte görülen şiddetli kusmalar sindirim sisteminin herhangi bir yerinde tıkanıklığa neden olabilir. Bunlar içinde en sık rastlanan nedenler:

1-barsak tıkanıklığı

2-özofagus atrezisi(yemek borusunun mideye bağlandığı ucun kör olması

3-barsak darlıkları

4-barsağın belli bir bölümünün olmaması

5-pilor stenozu

6-karın organlarının göğüs içine fıtıklaşması

Bebek doğduğu ilk günlerde şiddetli kusuyorsa, karnı şişmişse, kakasını yapmıyorsa ya da ilk başta yapmış sonra yapmamışsa cerrahi gerektiren ciddi bir bağırsak problemi olabilir. Acilen doktora başvurulmalıdır.

Özellikle erkek çocuklarda yaşamın ilk günleri değil, üçüncü haftasında başlayan şiddetli kusmalar pilor stenozu dediğimiz bir cins mide darlığını düşündürür ki buda cerrahi gerektiren bir durumdur.

Yaşamın ilk günlerinde görülen kusma nedenleri arasında enfeksiyonlar, metabolizma hastalıkları(doğuştan), bebeğin annenin amnios sıvısını fazla yutması, gastro-intestinal allerjiler(süt allerjisi gibi) başlarda yer tutar.

Daha büyük çocuklarda en sık rastlanılan kusma nedenlerinin başında enfeksiyonlar gelir.

Bazı çocuklar hangi enfeksiyonu geçirirlerse geçirsinler mutlaka kusma olaya eşlik eder. Gribal enfeksiyon, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi her enfeksiyonda mutlaka kusma vardır.

Ancak en sık kusmaya neden olan enfeksiyonların başında:

1-mide-barsak enfeksiyonları

2-İdrar yolu enfeksiyonları

3-Kulak enfeksiyonları

4-Meninjit-santral sinir sistemi enfeksiyonları gelir.

Bütün bu durumlarda kusma enfeksiyonun bir sonucu olduğundan kusmanın kesilmesi için enfeksiyonun iyileştirilmesi gerekir.Yoksa sadece kusmayı kesmeye yönelik tedavi vermek, enfeksiyon için hiçbirşey yapmamak vücudun verdiği sinyali iyi anlamamak demektir. Enfeksiyon sonucu gelişen kusmalarda vücutta artan keton cisimciklerini dengeleyebilmek için bir kase şekerli su çocuğa kaşık kaşık içirilir.bu çoğu zaman işe yarar. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse anti-emetikler(kusma kesiciler)kullanılabilir. Kusma kesici ilaçları ailenin kendi kendine kullanması yanlıştı

Merkezi sinir sistemini ilgilendiren bir takım olaylar kusma nedenidir. Beynin darbe alması, beyinde tumor, enfeksiyon veya başka bir nedenle kafa içi basıncının artmış olması(beyin kanamaları vb) kusma nedeni olabilir. Merkezi sinir sistemi kökenli bir kusma düşünülüyorsa hastanın nörolojik muayenesi, tomografisi ve/veya halk rasında belinden su alma olarak tabir edilen lomber ponksiyon gerekebilir.

Zehirlenmeler önemli bir kusma nedenidir. Çocukluk çağı zehirlenmelerinde her zaman kısa zamanda teşhis koymak mümkün olmayabilir, çünkü aile çocuğun hangi zehirli maddeye maruz kaldığını bilmeyebilir. Bu madde fare yada böcek ilacı, herhangi bir tıbbi ilaçtan fazla miktarda alım, hava gazı, doğal gaz,karbonmonoksit olabilir. Birden kusmaya başlayan, kusma için başka sebep bulunamayan, özellikle 1-11 yaş arasındaki çocuklarda zehirlenme akla getirilmelidir. Besin zehirlenmeleri de kendini kusma ile belli edebilir.

Tansiyon yüksekliği çocukluk çağında bile kusma nedeni olabilir. Kusan çocuklarda tansiyon değerleri dikkate alınmalıdır. Kusma ile birlikte ağızda aseton kokusu, sık idrara çıkma, bol su içme, ağız kuruluğu gibi bulgular varsa çocuk diabeti ile karşı karşıya olabiliriz.

Bazı çocuklar heyecanlandıkları zaman kusarlar. Ben muayeneye gelen bazı 2-3 yaş arasındaki çocukların daha kapıda kusmaya başladıklarını bilirim.

Bazı psikolojik ya da sosyal sorunları olan çocuklarda da kusma görülebilir. Örneğin okulla ilgili sorunu olan ya da okula gitmek istemeyen çocukların hafta içi sabahlarda mide bulantısı ve kusma yaşadıkları tarafımızdan gözlenmektedir.

Yeme sorunu olan iştahsız çocuklar genellikle zorla yedirildikleri için bir süre sonra kusmaya başlarlar. Normal iştahlı çocuklarda da anne eğer yemek miktarını iyi ayarlayamazsa, çocuğa gerekenden veya kabul edebileceğinden fazla miktarda besin verirse çocuk kusabilir. Bu olay sürekli devam ediyorsa çocuk kendi kendini kusturabilir.

Unutulmaması gereken şey kusma bir hastalık değil bir hastalık işaretidir. Kusmanın ortadan kaldırılması yeterli değildir. Kusmaya neden olan hastalığın bulunup tedavi edilmesi gerekir.
http://blog.uzerine.com/evdehastabakimi

182972 defa izlendi

Yorumlar (30)
Benim 1.5 yaŞında çocuğum var bazı yediklerimi dokunuyor bilmiyoruz bazen çok fazla kusuyor, bazende hiç biŞey yok. Doktora götürdük doktor bir sorun görünmüyor dedi. Bu günlerde tekrar baŞladı. Farklı doktora götüreceğiz elbet ama araŞtırmakta yarar var galiba. http://www.oyunturu.org/friv-oyunlari
tuncay tarafından | Sal, 15 May 2018 17:36:52 tarihinde yazıldı.
Cinsel konularda bilgi almak konusmak isteyen kızlar bayanlar çekinmeden ozelden arayabilir whatsaap tan yazabilir +90 536 995 33 14 soner
Soner tarafından | Per, 30 Haz 2016 06:58:21 tarihinde yazıldı.
Cocuk Norolojisi Uzmanı Doc Dr Baris Ekiciyi taniyormusunuz? www.cocukbeyingelisimi.com
Cocuk Norolojisi Uzmanı tarafından | Paz, 18 Eki 2015 21:16:41 tarihinde yazıldı.
Oğlum 10aylik nevyedirsek iki günden beri kusuyor bol su içiyor onuda kusuyor neden ve yapmam lazim
zehra tarafından | Pzt, 14 Eyl 2015 09:48:45 tarihinde yazıldı.
10aylok bebegimim yutma soruni var ne yerse bogazina takilip kusuyor ne yspmaliyim acilen cvp istiypr lutfen
nihal tarafından | Pzt, 25 Ağu 2014 15:19:33 tarihinde yazıldı.
bebeğim 8 aylık 2 gündür yediklerini çıkarıyor uykuda bile kusuyor bol su içiyor kusma dıŞında herhangi bir rahatsızlığı yok doktorun yazdığı fitil kusmasımı engellemedi
emel tarafından | Sal, 04 Mar 2014 09:53:28 tarihinde yazıldı.
iyi günler benim 1.5 yaŞında oğlum var iŞtahsız katı gıda yediremiyorum öğürüpkusuo herŞeyiezerek püre halinde veriyorumoda zorla oyunla dikkatini dağıtarak ellerinitutarak yatay pozisyonda yedirmeye çalıŞıyorum doktora götrdümidrar yollarındaenfeksiyon çıktı iğne kullandık fakat kusma zorla yemeye gene devam katı gıdalara nasıl alıŞtırabilirim eline neversem ısırıpöğürüp kusuyor yutmuyor ağzında bekletiyooo lütfen yardım edin bunalımdayımmmmm
nagihan tarafından | Çar, 19 Şub 2014 01:15:05 tarihinde yazıldı.
bebeğim 9 aylık 3 gündür ne yerse ilk kaŞıkta kusuyo kusmazsa uykuda kusuyo hiç böyle olmazdı ne yapacağımı ŞaŞırdım.
saliha tarafından | Cum, 27 Ara 2013 23:55:57 tarihinde yazıldı.
MERHABA BENİMBEBEĞİM ALTI AYLK YAKLAşIK ÜÇ HAFTADIR EK GIDALARA BAşLADIK BU GUN ÜÇ GÜNDÜR KUSUYOR ÇOK KORKUYORUM LÜTFEN BİLGİLLENDİRİRMİSİNİZ şİMDİDEN TEşEKKÜRLER.
NURCAN tarafından | Pzt, 16 Tem 2012 11:15:03 tarihinde yazıldı.
merhaba oglum 7.15 aylık yaklaŞık 1 aydır suraklı her yedırdıgım ogunu zorla yıyıp uzerne kusuyor gunde 3 kere yedırıyorum aralarıda fazla saatler bugun ıse gunde ıkı defa oldugu yerde oksurmeden elını agzına alıp mıgdesınıde bulandırmadı oldugu yerde kustu bunun sebebı ne olabılır yanı yedırmıyeyım dıyorum ama emme yoluylada yetmıyor luften yardım edın psıkolojım bozuldu kafama takmaktan benı rahatlatırsanız sevınırım
merve tarafından | Per, 29 Mar 2012 23:34:26 tarihinde yazıldı.
2.5 aylık bir kızım var ve her emdikten sonra kusuyor.ve hıçkırık tutuyor daha ilk çocuyum ve yardımcı olursanız sevinirim
nihan tarafından | Çar, 28 Mar 2012 23:21:56 tarihinde yazıldı.
bebegim 8,5 aylik. yaklasik 1 aydir yedikten sonra bir muddet sonra kusuyor. cocugumu zorlamiyorum kendi istedigi kadar yiye bildigi kadar yediriyorum. ornek sabah 7 de kasik mamasi veriyorum 10 gibi kakvalti 12 gibi meyve 4 5 gibi 1 kase sulu yemek yiyor. haftanin 3 gunu kusuyor ya sabah yedikten sonra ya ogle ya aksam. yedigini tamamen kusuyor. bunun nedeni ne olabilir cevaplarsaniz cok sevinirim tesekkurler
Melis tarafından | Cmt, 24 Mar 2012 18:58:12 tarihinde yazıldı.
39günlük bebeğim var ve çok kusuyor yoruldum ne yapacağımı bilmiyorum
adile tarafından | Cum, 23 Mar 2012 12:12:57 tarihinde yazıldı.
Oğlum 6aylik katı gıdalara yeni geçtik. Ama fiskirircasina kusuyor. Mamalar mi dokundu anlamadım. 3 gün önce bı yemek kasığı ispanak yemeği yemiŞti o ağır geldi diyeceğim ama 3 gün oldu:( neden kusmaya devam ediyor.
Secil tarafından | Pzt, 20 Şub 2012 21:05:52 tarihinde yazıldı.
bebegim 9 aylik dogdugundan beri mama almiyo kasiklan veriyorum ek gida olarak kompot yogurt vermek istiyorum ama hem kasiklan verdigim mamayi kusuyo hemde ekgidalari. gelismiyo hic gunde 3 veya enaz 2 kez kusuyo neyapmaliyim cok uzuluyorum
inci yilmaz tarafından | Paz, 05 Şub 2012 01:00:13 tarihinde yazıldı.
benim kızm 9 aylık bu bir kaç gün ne versem kusuyo ateŞi tüm gün boyunca 38.5 altına düŞmedi herŞey yapmama rağmen bende hemŞireyim kustuğu için kötürtük idrar tetkiki ve karın tetkiki isteti ama sonuçlarında biŞey yok bugün götürdük kulak iltihabı var deddi dr ve gaita tahlili istedi daha vermedik kzım ishaldi bir kaç gündür daha veremedik acaba kusması otoit kaynaklımı merak ediyorum ama içim hiç rahat değil baŞka dr mı götürsem yardımcı olursanız sevinirim..
raize tarafından | Sal, 17 Oca 2012 22:36:57 tarihinde yazıldı.
değirli doktorlar benim 1.5 buçuk yaŞında bi oğulum var bu iki gündür ne içerse içsin ne yerse yesin peŞinden kusuyo acaba ne deni nedir
hüseyin tarafından | Cmt, 03 Ara 2011 10:18:09 tarihinde yazıldı.
kızım 10 aylık doğduğundan beri kusuyor.çok zayıf 8.5 kilo yemek yemek istemiyor taneli birsey yiyemiyor.bu nasıl geçicek bilmiyorum
funda tarafından | Per, 01 Ara 2011 19:28:31 tarihinde yazıldı.
Bebeğim üç aylık.doğduğugünden ba yana kusuyor ve gittikçede artıyor ne yapmam lazım.çok telaŞlannıyorum
nilgün tarafından | Pzt, 14 Kas 2011 19:30:16 tarihinde yazıldı.
benim cocugum 5aylık dogdugundan beri kusuyor cok hastaneye götürdüm hiç birŞey demiyorlar ne yapmam lazım cok üzülüyorum
nevin açar tarafından | Sal, 04 Eki 2011 18:38:36 tarihinde yazıldı.
merhabalar benim oğlumda 4,5 aylık kusuyor midenin çıkıŞının dar olduğu söylendi dik konumda besliyorum 30 dak dik konumda tutuyorum.kusması geçmiŞdi. ama iki gündür çok aŞırı kusmaya baŞladı.midesi gurruk gurruk ses çıkarıyo midesi üŞütmüŞ olabilir mi cevap yazın lütfen aynı durumda olan arkadaŞlar.
gülbiye tarafından | Per, 30 Haz 2011 13:03:20 tarihinde yazıldı.
benim oğlum 2008 doğumlu yani üç yaŞında ama son bir yıldır çok Şidetli kusuyor ne yiyorsa çıkarıyor mutfağa geldiyinde yemek kokusundan bile kusuyor her yemek yideğinde on ve ya onbeŞ dakika sonra kusuyor kaç sefer doktora götürdiysem hiç bir faydasını görmedim beyin tomogrofinin çekdirdik hiç birŞey çıkmadı mide ultrasyonu yaptırdık yine birŞey çıkmadı bütün kan tahlillerini yaptırdım hiç birŞey çıkmadı artık kafayı yemek üzereyim bana yardımcı olurmusunuz saygıla
Mehmetçıkmadı tarafından | Paz, 29 May 2011 03:50:02 tarihinde yazıldı.
Oğlum 2009 doğumlu bebekliğinden beri kusuyor neden acaba doktara götürdüm defalarca ilac veriyorlar değiŞen birŞey yok bilgi verirmisiniz.
DERYA - ENES tarafından | Cmt, 14 May 2011 20:58:38 tarihinde yazıldı.
benim oğlum 06.03.2011 doğumlu ilk 2 ci haftasın da kusması az idi 3 cü haftasında giderek çoğaldı ve ben çok üzülüyorum ne yapmam gerekir gün de enaz 8 defa kusuyor lütfen yardımcı olun tŞk
ilhan tarafından | Per, 14 Nis 2011 20:43:39 tarihinde yazıldı.
benim oğlumda 2 aylık,doğduğundan beri kusuyor.ben inek sütü alerjisi olduğunu düŞündüm.benim yediğim peynir süt yoğurt tereyağı yumurta gibi besinler kusmasını artırıyo,bu ürünleri kestiğim zaman kusma yarı yarıya azaldı ama tamamen geçmedii.
bilge tarafından | Pzt, 11 Nis 2011 12:41:22 tarihinde yazıldı.
benim oglum 12.11.2010tariginde dogdu ve dogdugundan beri hep kusuyor ve budurumda beni cok uzuyor ne yapmaliyim yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden tsk ederim
sevcan tarafından | Cmt, 12 Mar 2011 21:53:59 tarihinde yazıldı.
benim bebeğim 2 aylık sık sık kusuyo kilosu iyi gazı var büyük gaz sorunumuz var her emmeden sonra ağız dolusu kusuyor ne yapmalıyım metsil kulanıyom zinko kulanıyom yan etkileri varmı ?
onur tarafından | Per, 03 Mar 2011 16:53:35 tarihinde yazıldı.
benim oğlum 2,5 aylık doğduktan 3 hafta sonra aŞırı gaz sancıları baŞladı.göğüslerimde süt az olduğu için doktor mama tavsiye ettiler daha doğrusu zorunlu kaldılar çünki doymayıp sürekli emmek istiyordu. Şimdi ise sürekli kusma yaŞıyoruz önceleri 4 saatte bir beslenirken Şimdi açlıktanmı gaz sancısındanmı olduğunu anlayamıyorum ne kadar sürede mama vermeliyim.acaba çok mu besliyorum onun içinmi kusuyor yanıtınız için tŞklr
KAMURAN KAMİLE MERMER tarafından | Per, 28 Eki 2010 23:07:40 tarihinde yazıldı.
bebeğim 8aylık ve bu son zamanlarda yemek yerken ortalarında veya sonlara doğru kusuyor neden olabilir nezle oldu burnu tıkandı bundan dolayı olabilirmi
zehra tarafından | Paz, 24 Eki 2010 16:59:06 tarihinde yazıldı.
benim bebeyim 19 gunluk dogdugun dan bari kusuyo doktorlar radyo yapti tahlil yapti ama hic bir sey cikmadi ne yapmalimyim
keziban cakici tarafından | Çar, 13 Eki 2010 02:54:41 tarihinde yazıldı.
merhaba benim oglum 2 aylık benim sütümü kabul etmiyor ne zaman versem kusuyor mama yediginde kusmuyor bunun nedeni ne olabilir sütümden kesmek istemiyorum ne yapmalıyım.
Şevval tarafından | Pzt, 11 Eki 2010 19:10:32 tarihinde yazıldı.
iyi günler benmim bir sarum olaracak benim kızızn 16 aylık ve ne yirse ne içerse kusuyor ateŞi 37 ile 38,5 arası ve isal ilaç kullanıyorz fakat fayda göremedim serum yedik hiç bir farkı olmadı serum takılı iken bile kusuyor ne yapacagım nereye götüreyim bana yardımcı olursanız sevinirim çok acil
selahattin tarafından | Cum, 23 Tem 2010 15:16:07 tarihinde yazıldı.
bir kızım var 6 aylık aŞırı kusması var.ne yapmam gerektiğini söylerseniz sevinirim. Şimdiden teŞekkürler...
gülŞen tarafından | Cmt, 24 Nis 2010 21:21:05 tarihinde yazıldı.
kardesim hep kusuyo ama bu site cok yardımcı oldu tesekkurler.........
melis tarafından | Sal, 26 Oca 2010 14:07:05 tarihinde yazıldı.
benim oğlum 5 aylık çok kusyo ne yapblrim
sema tarafından | Pzt, 07 Ara 2009 17:37:45 tarihinde yazıldı.
bizim bir kızımız var 10 ayına gircek hale kusuuor kusması doğduğu günden bu yana devam ediyor doktarlara götürdüm prof lara bile fakat hepsi çoçuğumuza bakıyor annesi babası fazla yedirmeyin standart olarak geliŞiyor diyorlar ama hale 7 kilo civarı vallahı biz saŞırdıkta sizleri bilmiyoruz birde kızımızın kendiside tam bir kusmaya meyilli annesi yediriyor ilgilenmeyin kusmaya baŞlıyor istiyorki hep bana bakın benimle ilgilenin istiyor bize yardımcı olun lütfen bir çözüm
oktay nas tarafından | Sal, 28 Tem 2009 15:36:29 tarihinde yazıldı.
benim kızım 9 aylık sabah kalktığın da beslediğim zaman kusuyordu. Şimdi giribal enfeksiyon gecirdi.istahsizlik ve yediğini kusuyor ne yapmalıyım
ayŞegül tarafından | Çar, 22 Nis 2009 11:03:44 tarihinde yazıldı.
benim oglum 9 aylik ve sürekli yedigini cikariyor.az da yese yine oluyo.neden acaba?
semra engin tarafından | Pzt, 08 Eyl 2008 23:30:06 tarihinde yazıldı.





Toplum Sağlığı Görevlisi

Toplum Sağlığı Görevlisi

Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

evdehastabakimi uzerine
azdavay uzerine

Foto Galerilerim

DOĞA HARİKALARI

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi