VAJİNA ESTETİĞİ

#

Paz, 02 Mar 2008 19:13:40

Günümüzde insanlar, her açıdan dış görünümlerine ve güzelliklerine önem vermekte ve her zaman için kendilerini daha mutlu ve rahat hissedebilecekleri işlemlerden kaçınmamaktadırlar.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen genital estetiğin yapılmasındaki ana amaç, sıklıkla normal doğum sonrası vajina bölgesinde meydana gelen kalıcı esnemeler sonucu ortaya çıkan hoşnutsuzlukların giderilmesi ve ayrıca psikolojik olarak kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleridir.

Ayrıca bazı kişilerde doğuştan olan "labium minora'ların  (küçük dudakların)" asimetrisi veya "fil kulağı" şeklinde tabir edilen geniş yüzeyli olması psikolojik ve işlevsel bir takım problemleri de beraberinde getirmektedir.

 

Yine, vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da "Epizyotomi" yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir.  Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir ıstıraba dönüştürebilir.

Diğer taraftan,  vajinadaki idrar kesesi ile "rektum" adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının sarkmaları da cinsel fonksiyon bozuklukları yanı sıra idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir. Bu konuda sıklıkla karşılaşılan durum iç dudak olarak tabir edilen "labium minora" ların normalden büyük veya asimetrik olmasıdır.  Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla cinsel organlarının ergenlik öncesi şeklinden değişiklik göstermesidir.

Bu tür şikayeti olan kişilerde yapılacak olan plastik-estetik operasyonlar, psikolojik olarak kadını destekleyecek ve bu nedene bağlı olarak bozulan cinsel yaşantıları normal hale getirebilecektir.

Tüm bu nedenler vajinal estetik operasyonlarının modern jinekolojik cerrahide yer almasına neden olmuştur. Özetlemek gerekirse, bu tür operasyonlar işlevsel ve/veya kozmetik amaçlarla yapılabilir.

A)  İşlevsel amaçlı operasyonlar
Işlevsel operasyonlarda amaç; yapılan doğumlar veya bağ dokusu elastikiyetinin az oluşu sonucunda sarkmış olan mesane ve rektumun normal anatomik pozisyonlarına göre onarılması, vajinadaki fazla dokuların çıkarılması ve neticede idrar tutamama gibi şikayetler ile birlikte vajinadaki genişlemeye bağlı olarak görülen cinsel fonksiyon bozukluğunun tamir edilmesidir.

İdrar torbası ve mesane sarkması operasyonları
İdrar torbasının vajina içinden girilerek yukarı asılması ?Colporaphy anterior? (ön onarım), barsağın son kısmının ise vajen alt duvarına gömülmesi operasyonları ?Colporaphy posterior? (arka onarım) operasyonları olarak anılmaktadır.

Şikayetler genellikle bir ya da daha fazla sayıda vajinal (normal) doğum yapmış kadınlarda görülür.

İşlem çoğunlukla genel anestezi bazen de epidural anestezi altında yapılabilir. Yapılacak işlemin şekline göre operasyon genellikle 15-30 dakika arası zaman alır ve hastalar birkaç gün içerisinde normal yaşantılarına dönebilir.

Sıklıkla operasyon sonrası hastanın bir gün hastanede kalması gerekir. Bazen ise sabah yapılan ameliyat sonrası aynı akşam hasta evine gönderilebilir.

Ameliyat sonrası cinsel yaşantı ise 15-20 gün sonra yeniden başlayabilir.

Rahim sarkması operasyonları
Sarkmaların çok ilerlemiş durumlarında ise rahim de aşağıya doğru inebilir ve hatta vajinadan dışarıya çıkabilir (Prolapsus uteri). Bu gibi durumlarda ise vajinal yoldan rahim yukarıya asılabilir veya çocuk sayısını doldurmuşlarda rahim tümden alınabilir (Vajinal histerektomi). Bazan de genç hastalarda rahim alınmaksızın vajen üst kubbesine fikse edilebilir.

B)  Estetik amaçlı operasyonlar
Bu operasyonlar bazı hekimler tarafından tamamen estetik operasyonlar olarak kabul edilmesine rağmen bazı durumlarda bozulmuş cinsel fonksiyonları düzeltmek maksadı ile de yapılabilmektedir.

Vajenin daraltılması
Vajenin normal doğum veya doğumlar sonrası genişlemiş olarak kalması sonucunda penisi kavrayabilmesi azalacak ve hem erkek hem de kadında bir cinsel tatminsizliği beraberinde getirecektir. Bu durumda vajen daraltılarak estetik olarak dikilebilir.

Bazan cinsel ilişki anında vajen içinden bir takım hoşnutsuzluk yaratan sesler de gelebilir. Eğer bu durumda vajen olması gerekenden fazla geniş ise daraltılarak sorun giderilebilir.

Epizyo nedbelerinin çıkarılması
Bazen de kötü iyileşmiş epizyotomi nedbeleri nedeni ile ağrılı ilişki veya cinsel tatminsizlik ortaya çıkan çıkabilir. Burada lokal ya da genel anestezi altında var olan nedbe dokusu çıkartılır ve yara yerinde reaksiyona neden olmayan dikiş materyalleri ile yeniden estetik olarak dikilir.  Aynı esnada doğumlara bağlı olarak gelişen vajen yırtıkları da düzeltilir.

Labioplasti
Labiumların (iç dudakların) düzeltilmesi operasyonlarına "labioplasti" adı verilmektedir.

Labium minoralar yani iç dudaklar, bazan yapısal olarak normalden uzun veya asimetrik olabilir.  Estetik açıdan kötü gözüken ve bazan de cinsel ilişki esnasında penisin itmesi sonucu labiumların gerilmesiyle ağrıya yol açan bu durumda operasyon gereksinimi doğabilir. Tüm bu nedenlerle tedavi ve kozmetik amaçlı cerrahi ile labiumlar normal boyutlarına indirilebilir.  Asimetri -eğer varsa-  giderilebilir.

Labioplasti operasyonu daha önceden doğum yapmamış kişilerde de uygulanabilir. Hatta bakire kızlarda bile yapılması kızlık zarı açısından hiç bir problem yaratmayacaktır.

(Aşağıdaki resimde labioplasti yapılmış bir hastanın, işlemden 6 hafta sonrasındaki görünümü izlenmektedir)

3778 defa izlendi

Yorumlar (1)
25 yaŞında bekarım.iç dudaklarda aŞırı sarkma var rengide koyulaŞmıŞ.bu bir problemmidir?ben çok sorun ediyorum
serap tarafından | Çar, 12 Kas 2008 00:08:18 tarihinde yazıldı.





Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

Foto Galerilerim

İETT
deniz
cinsel saglik

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi