cinsel sigiller

#

Per, 09 Tem 2009 09:34:15

Cinsel  yolla bulaşan siğillere gün geçtikçe daha fazla sıklıkla rastlamaktayız. Bu siğillerin nedeni HPV adındaki virüslerdir. Bu virüsler deri hücrelerinin üst tabakalarına yerleşir ve penis, vajina anüs gibi organlardaki deri hücrelerini yerleşmek için tercih ederler.


Cinsel siğiller nasıl bulaşır ?
Bu siğiller sıklıkla cinsel ilişki yoluyla bulaşmakla beraber nadiren hijyeni kötü tuvaletlerden ve vücut sıvılarının temas ettiği bir havlu veya iç çamaşırlardan da bulaşabilirler.
 
Cinsel siğillerin tedavisi
Cinsel yolla bulaşan siğillerin tedavisi için çeşitli seçenekler mevcuttur :
 
Asit içerikli sürülen ilaçlar
Bu ilaçlar tırnak cilalarına benzemekle beraber içlerindeki özel fırça yardımıyla siğillerin üstlerine sürülürler. Kısa bir sure içersinde ilaç kurur ve siğil üzerinde bir tabaka yapar. Her yeni ilaç sürülmeden önce üzerinde oluşturduğu tabaka steril bir cımbız yardımıyla uzaklaştırılmalıdır.
 
Asit içerikli ilaçlar özenle sadece siğillerin üzerine sürülmelidir dışarı fazla taşırılmaları halinde kızarıklık ve deride tahrişe neden olurlar. Özellikle penis derisi gibi ince ve hassas deriye sahip organlarda bu konuya dikkat edilmelidir.
 
Bu tarzda ilaçları sıklıkla küçük veya az sayıdaki cinsel siğillerin tedavisinde tercih ediyoruz. Diğer kullandığımız bir alan ise siğillerin nükslerinde siğil büyümeden tedaviyi sağlamaktır. Fakat yaygın ve büyük siğillerin tedavisinde bu ilaçlarla tedavi zaman alıyor ve yeterli olmuyor. Bu sürede ise siğil büyüyor ve yayılma gösterebiliyor.
 
Bağışıklık sağlayan sürülen ilaçlar
 
Siğillerin bazı hastalarda fazla büyümesinin nedeni bu hastaların bağışıklık sisteminin siğili tanımaması ve yeterince saldırmamasıdır.
 
Yeni çıkan bağışıklık sistemini güçlendiren krem tedavisi belirli periyodlarla uygulandığında genellikle birkaç ay içersinde bazı hastalarda siğilleri azaltmakta ve yok etmektedir.
 
Fakat bu ilacın etkisi her hastada farklıdır. Bazı hastalarda iyi sonuç alınırken bazılarında ise tedavi sağlayamamaktadır. Bu ilacın bir yan etkisi ise sıklıkla uygulandığı bölgede kaşıntı ve kızarıklık yapmasıdır. Aslında bu ilacın beklenen bir etkisi olmakla beraber bazı hastalarda ilacın kesilmesini gerektirebilmektedir.
 
Bu ilacın kullanım alanı daha çok cerrahi tedaviler sonrası siğilin tekrarını engellemek olmakla beraber bazı durumlarda ilk tedavi olarak da kullanılabilmektedir.
 
Cerrahi tedaviler
 
o   Kriyoterapi (dondurma tedavisi)
Kriyoterapide amaç siğilleri dondurarak sağlıklı ciltten uzaklaştırmaktır. Bunun için sıvı nitrojen kullanılır. Sıvı nitrojen özel aparatlarla püskürtülerek veya pamuklara emdirilmiş şekilde direkt siğillerin üzerine uygulanabilir.
 
İşlem sırasında sıklıkla lokal anestezi uygulamasına gerek kalmaz. Uygulama sırasında hasta soğuğa bağlı olarak yanma ve batma hisseder. 1-2 saat içersinde uygulama yapılan bölgede ağrı hissedilebilir ve bu süreçte hasta ağrı kesici kullanabilir.
 
Uygulamadan sonra 1-5 gün içersinde siğiller siyahlaşır ve kabuklanır yaklaşık 15 gün içersinde ise sağlıklı ciltten dökülerek ayrılırlar. Hasta bu süreç içersinde çeşitli merhemlerle yara bakımı yapar. Tedavi sürecinde ise ciddi bir açık yara oluşmamakta ve tedavinin kozmetik sonucu da iyi olmaktadır.
 
Komplikasyon olarak nadiren özellikle koyu cilt rengine sahip hastalarda işlemin uygulandığı yerlerde beyazlama oluşabilir. Bu durum geçici veya kalıcı olabilir.
 
Bunlar dışında kozmetik sonuçları çok iyi olan bir tedavidir.
 
o   Radyo frekans cerrahisi
 
Radyo Frekans yöntemi tedavi sırasında elektrik akımı yerine radyo dalgalarını kullanır. Bu yöntemin avantajı işlem sonrası elde edilen kozmetik görünümün diğer elektrikle yakma metodlarına gore çok iyi olmasıdır. İşlem sırasında anten tedavinin yapılacağı yerin yakınına yerleştirilir. Hastaya temas ettirilmesine gerek yoktur çünkü hastanın vücudundan elektrik akımı geçmez. Bu yöntemle tedavi edici uç deriyi çok tahrip etmez sadece milimetrik şekilde hastalıklı bölgeyi temizler. Yöntem öncesinde hastalıklı bölge ince bir iğne yardımıyla uyuşturulur. İşlem sonrası bölgeye 3-4 gün su temas ettirilmemelidir. Doktorunuz antibiyotik içeren bir kremi günde 1-2 kez sürmenizi önerecektir.
 
o   Elektrokoterizasyon
 
Bu yöntemde özel uçlar yardımıyla elektrik akımı deriye uygulanır ve hastaya temas ettirilen antenden cihaza döner. Yani hastanın cildinde elektrik akımı dolaşırken en fazla dirence uğradığı yer olan cihazın tedavi ucunda ısı oluşur. Bu şekilde siğiller yakılarak temizlenmiş olur. Kriyoterapi ve radyofrekans cerrahisi yöntemlerine gore iz kalma ihtimali daha yüksektir.
 
o   Siğilin alınması (cerrahi olarak çıkartılması )
 
Ancak çok hacim kazanmış siğillerde uygulanabilecek bir yöntem olup bunlar dışındaki siğillerde bıraktığı izin fazla olması nedeniyle uygulanmamaktadır.
 
Cinsel siğillerde tedavi süreci
 
Cinsel siğillerde tedavi sürecinin en sıkıntılı tarafı çok iyi bir şekilde uygulanan tedaviler sonrasında bile siğilin tekrarlama ihtimalidir. Bunun nedeni siğile neden olan virusün (HPV) görünür siğiller dışında başka bölgelerde de mikroskopik odaklar oluşturması ve bunların tedaviler sırasında farkedilememesidir. Çünkü bunları pratikte tespit etmemizi sağlayacak bir yöntem yoktur. Asetik asitle boyama gibi çeşitli metodlar denenmiştir fakat güvenilirlikleri çok düşüktür.
 
Tedavi sürecindeki diğer bir sıkıntı ise eşe veya partnere siğilleri bulaştırma ihtimalidir. Bayanlarda cinsel siğilin rahim boynu kanseri yapma ihtimali vardır. Özellikle cinsel siğile sahip erkeklerin eşleri veya bayan partnerleri mutlaka bir kadın doğum hastalıkları uzmanına başvurmalı ve smear yanında HPV - DNA testi de yaptırmalıdır. Smear tek başına HPV lezyonları erken aşamada ise pozitif bir sonuç vermemektedir. Fakat HPV ? DNA testi yapıldığında eğer bayanda onkojenik yani kanser yapan tarzda bir siğil tipi varsa kadın doğum uzmanı ekstra önlemler almaktadır. Unutulmaması gereken bir nokta ise cinsel siğil bayanlarda rahim içinde görüldüğünden dışardan hiçbir belirti vermemesidir. 
 
Cinsel siğil ne zaman bulaşır ?
 
Eğer gözle görülür bir cinsel siğiliniz varsa bunu karşı tarafa bulaştırmaya adaysınız. Tamamen tedavi olmuş bireyler 6 ay veya 1 senelik period sonrası nüks de olmamışsa HPV?den kurtulmuş sayılabilirler ve hastalığı bulaştırma ihtimalleri sıfırlanmıştır diyebiliriz. Fakat yeni tedavi almış cinsel siğil hastaların mikroskopik odakları bulunabileceğinden görünürde hiçbir lezyonları bulunmuyor olsa bile karşı tarafa siğil bulaştırma ihtimalleri sıfır değildir.
 
Prezervatif kullanımı ise siğil penis bölgesinde ise koruma sağlamaz. Penis bölgesindeki siğillerde ise koruma sağlar fakat cinsel siğili bulunan kişide başka bölgelerde de mikroskopik odaklar olabilir.
 
Siğillerden kurtulamayacakmıyım ?
 
Cinsel siğil tedavisi uzun sürmektedir. Fakat yapılan her tedavi ile virus yükü azalmakta ve yeni odakların oluşması önlenmektedir. Bağışıklık yetmezliği durumları dışında her cinsel siğil hastası belirli bir süre sonra siğillerden tamamen kurtulmaktadır.
 
Tedavi sırasında nelere dikkat etmeliyim ?
 
Özellikle genital bölgenin temizliği varolan siğilleri kanatmadan yapılmalıdır. Kanayan her yeni siğil HPV virüsünün yeni bölgelere bulaşması ihtimalini de arttırır. Mümkünse tüyler kısaltılmalı veya gerekiyorsa makine ile siğillere dikkat edilerek alınmalıdır.
 
Siğilin mi var ? erken tedavi şart !
 
Eğer cinsel bölgenizde şüphelendiğiniz bir lezyon varsa zaman geçirmeden bir dermatoloji uzmanına başvurun ve muayene olun. Cinsel siğillerin erken evrelerinde birkaç seanslık tedaviyle kişi tamamen bu hastalıktan kurtulurken, yaygın siğillerde uzun süren seanslar ve aylarca tedavi gerekebilmektedir. Şüpheli lezyonları kanatmadan en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına gösteriniz.
 

3848 defa izlendi

Yorumlar (1)
Karaman hoca, fıtrat bozulmuŞluğundan bahsetti. Sağlık ve rehberlik sayfalarında, temiz olmak koŞulu ile oral sexin doğru bir iliŞki oldunu anlatıyor. Ben üst düzey eğitimli bir bayanım. Dindar olmaya çalıŞıyorum. KarŞılıklı oral sexten zevk alıyorum. Mekruh olduğunu da düŞünmüyorum.
asuman tarafından | Cmt, 08 Ağu 2009 11:21:43 tarihinde yazıldı.





Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

Foto Galerilerim

İETT
deniz
cinsel saglik

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi