Epilepsi
Ateşli havale
Serebral palsi (spastik çocuk)
Baş ağrıları ve baş dönmesi
Nöromotor ve psikososyal gelişim gerilikleri
Riskli bebek (prematüre, düşük doğum tartılı, doğum travması) nöromotor gelişimsel takibi
Yaygın gelişimsel bozukluklar-otizm
Konuşma ve dil gelişiminde gerilikler ve bozukluklar
Öğrenme güçlükleri
Uyku bozuklukları
Doğumsal / sonradan oluşan felçler, inmeler
Kas ve sinir hastalıkları ve hasarları,
Tikler ve diğer hareket bozuklukları
Nörometabolik hastalıklar
Nöroimünolojik hastalıklar
Ataksi (Dengesiz yürüme)
EPİLEPSİ
Epilepsi beyindeki elektriksel uyarıların anormal ve düzensiz ortaya çıkışı sonrası oluşan bir bozukluktur. Beyin birbirleriyle elektriksel ve kimyasal yöntemlerle bağlantı kuran milyarlarca hücreden oluşmuştur. Epileptik nöbet buradaki kontrolün bozulduğu ve uyarı için gerekli eşik değerin düştüğü zamanlarda ortaya çıkar. Birçok durumda epilepsinin belli bir nedeni bulunamaz. Bazen de doğumsal beyin yapı bozuklukları, menenjit gibi enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, kafa travmaları epilepsiye yol açabilmektedir. Yaklaşık hastaların % 65'inde herhangi bir neden bulunamamaktadır. Bazı epilepsi tipleri için ise kalıtsal geçiş söz konusudur, yani anne veya babada bu epilepsi tipi varsa çocukta da olma olasılığı yüksektir .
Nöbet tipleri
Jeneralize nöbetler: Sıklıkla bir uyarı olmaksızın ortaya çıkan ve bilinç kaybı ile karakterize nöbetlerdir. Absans nöbeti olarak adlandırılan tipinde sadece 5-15 sn süren bilinç kaybı ve dalma vardır. Bu sırada hastada düşme veya kol ve bacaklarda kasılma olmaz. Tonik-klonik olarak adlandırılan nöbetler ise en çok bilinen, kollarda ve ayaklarda çırpınma ve kasılma, idrar kaçırma, diş ısırma ile karakterize nöbetlerdir.
Parsiyel nöbetler:
Bu nöbetlerde bilinç kapalı veya açık olabilir. Nöbetler bir kolda oynama, ağız kenarında çekilme, anormal bir koku duyma, hayal görme, kafa çevirme, sürekli elbiseyi çekiştirme şeklinde olabilmektedir.
Tanı yöntemleri
Tanıda en önemli nokta sizin çocuğun geçirdiği nöbeti çok iyi tarif etmenizdir. Bu epilepsiyle karışabilen birçok hastalığın dışlanmasına ve epilepsinin tipinin tayin edilmesinde çok önemli rol oynayacaktır. Tanı için en önemli laboratuar testi EEG olarak kısaltılan elektroensefalografidir.
İDEAL EEG LABORATUVARI
- RUTİN EEG
- UYKU -UYANIKLIK
- TÜM GECE EEG veya GECE 1-2 SAATLİK EEG
- HASTA EVİNDE EEG ÇEKİMLERİ YAPILIR.
,
EEG CİHAZI DİGİTAL VE VİDEO' LU DUR.
EEG SONUÇU:RAPORLA BİRLİKTE CD VE AYRINTILI EEG TRASESİ (DÖKÜMAN) VERİLİR.
.
İDEAL EEG
Bağdat cad. No:359/A Kat :4 Daire :8 Şaşkınbakkal /İstanbul
EEG sonuçlarına göre hastalara ek olarak beyin MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri, kan tahlilleri, psikolojik ve zeka gelişimini değerlendiren testler, bazı metabolik testlerde istenebilir.
Tedavi
Nöbet riskini azaltmada en önemli nokta çocuğun yaşam biçiminin düzenlenmesidir. Nöbeti tetikleyen faktörlerden kaçınmak gereklidir. Bu nedenle hastalar aç kalmamalı, yeterli uyku uyumalı, nöbet tetikleyici özelliği olan ilaçlardan kaçınmalıdır.
İlaç Tedavisi
Günümüzde epilepsi için kullanılan birçok ilaç ve seçenek vardır. İlaç tedavisindeki amaç nöbet sayısını azaltmak ve mümkün olduğunca normal bir yaşam sürülmesini sağlamaktır. İlaç seçimi nöbetin tipine, hastanın yaşına ve diğer faktörlere bakılarak yapılır. İlaç başlandıktan sonra genellikle en az iki yıl süreyle ilaca devam edilir.
Epilepsi tedavisinin düzgün bir biçimde sürdürülmesi halinde de nöbetler devam edebilir . Tıbbın her gün ilerlediği dünyamızda hiçbir hekim epilepsili bir çocuğun anne-babasına tedavi ile nöbetlerin % 100 kaybolacağını garanti edemez.
Diğer Tedaviler
İlaç tedavisine cevap vermeyen veya yeterli düzeyde nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda özel bir diyet programı, cerrahi yöntemler ve vagus sinir stimülasyonu denilen pil uygulaması da yapılabilmektedir.
Dikkat edilmesi gerekli diğer durumlar
En önemli nokta ilaçların mutlaka düzenli ve zamanında alınmasıdır.
Eğer çocuk 3 yaşından büyükse mutlaka hastalığından onun anlayacağı şekilde bahsetmek gereklidir.
Çocuğun bakımıyla uğraşanlara, yakın akrabalara, özellikle öğretmenlere ve gündüzleri sık nöbet geçiriyorsa okul arkadaşlarına da hastalıktan bahsedilmeli ve bu hastalığın utanılacak bir şey olmadığı belirtilmelidir.
Çocuğun arkadaşlarıyla oyunlar oynaması, okul aktivitelerine, gezilerine katılmasına izin verilmelidir.
Ağır sporlar hariç diğer sporları yapmasında sakınca yoktur. Halatla yükseğe tırmanma, dağcılık, aletli jimnastik gibi sporlar tehlikeli olabilir. Özellikle basketbol, futbol gibi ekiple oynanan sporlar çok sık nöbet geçirmeyen hastalar için zararsızdır.
Yüzme ve bisiklete binme gibi aktiviteler mutlaka bir erişkinin gözetiminde yapılmalı ve korucu kask takılmalıdır.
Çocuğun tek başına küvette yıkanmasına izin verilmemelidir, sıcak su nöbeti tetikleyebilir veya nöbet sonrası çocuk suda boğulabilir
Çok aşırıya kaçılmadığı sürece herhangi bir yiyecek kısıtlaması yapılmamalıdır.
EEG ÜZERİNE HERTÜRLÜ BİLGİYİ www.eeguzerine.com SİTEMİZDE BULABİLRSİNİZ.
www.eeguzerine.com
EEG LABORATUVARI
- RUTİN EEG
- UYKU -UYANIKLIK
- TÜM GECE EEG veya GECE 1-2 SAATLİK EEG
- HASTA EVİNDE EEG ÇEKİMLERİ YAPILIR.
,
EEG CİHAZI DİGİTAL VE VİDEO LU DUR.
EEG SONUÇU:RAPORLA BİRLİKTE CD VE AYRINTILI EEG TRASESİ (DÖKÜMAN) VERİLİR.
.
İDEAL EEG
Bağdat cad. No:359/A Kat :4 Daire :8 Şaşkınbakkal /İstanbul