EEG İŞLEMİ
|
Sal, 01 Oca 2013 14:05:50
|
|
EEGEEG, epilepsi tanısında ve epileptik hastaların takibinde klinik bulguların ardından en önemli inceleme yöntemidir. Bu yöntem beynin yapısal özelliklerinden çok, o anki fonksiyonel durumunu yansıtır. Bu nedenle yapısal görüntüleme yöntemlerindeki (BT,MRG gibi) gelişmelere rağmen halen önemini korumaktadır. Özellikle yapısal inceleme yöntemlerine yansıyan bir patolojik bulgunun olmadığı durumlarda EEG'nin önemi daha da artmaktadır. Çekim Nasıl Yapılır ?EEG işlemi uyanıklık veya uykuda yapılabilmektedir.Çekim sırasında hastanın bir süre sakin ve hareketsiz kalması yeterli olmaktadır.Çekim sırasında üç dakikalık hiperventilasyon (hızlı ve derin nefes alıp verme) , fotik uyarı (belli süre ve aralıklarla parlak ışık) ve göz açıp kapama yaptırılmaktadır. Bu işlemler aktivasyon yöntemi olarak bilinmektedir. EEG'nin Klinikteki Kullanımı:Epileptik hastalarda, karakteristik epileptiform EEG bulguları ile klinik tanı doğrulanabilir. EEG bulgularına göre nöbet tipi ve epilepsi sendromu gruplanabilir.Ancak,normal bir EEG'nin epilepsi tanısını dışlamaya yetmeyeceği unutulmamalıdır. İlk rutin EEG ile epileptiklerin ancak %30-50'sinde tipik patolojik bulgu görülürken,
3. EEG ve provokasyon yöntemleri ile patalojik bulgu oranı yuzde 60-90' a yükselir.
Rutin bir EEG'de de zaman zaman nöbet kayıtları yapılabilmektedir. EEG Elektroensefalografi Nedir - EEG Üzerine Status epileptikus da EEG takibi çok önem taşır.
EEG'nin ana kullanım alanı, acil poliklinikte ensefalit veya ensefalopati olasılığı üzerinde durulan olgulardır.EEG psikiyatri bir davranış değişikliğini ensefalite bağlı bir tablodan kolayca ayırır.
Dejeneratif beyin hastalıklarında beyin fonksiyonunu incelemek ve izlemek amacıyla EEG'ye başvurulur.
EEG Üzerine
2732 defa izlendi
|
|
|
|
Bu posta henüz yorum yazılmadı.