Aynı konu, davranış bozuklukları için de geçerlidir; Ciddi beyin hasarı (epilepsili veya epilepsi olmaksızın) davranış bozukluğuna da yol açabilir(zeka düzeyi normal veya geri kalmış olabilir).Bu tür anormal davranış örnekleri; unutkanlık, konsantrasyon eksikliği, dikkatin kolayca dağılması, aşırı sinirlilik veya gerginlik, yavaşlık, çekingenlik ve hantallıktır.Bununla beraber, bu olası semptomlardan hiçbirisi epilepsiden değil, nöbetlerin temel sebebi olan beyin hasarından kaynaklanmaktadır.
Bazı anormal davranışlar beynin sinir merkezlerindeki hastalıkla ilgili fonksiyon bozukluklarından değil, dış etkenlerden kaynaklanırlar: Eğer anne- baba ve öğretmenler çocuğun performansının bir hastalık sonucu bozulduğunu dikkate almazlar veya tespit etmezlerse çocuk çok zorlanır.Bu tür çocuklar bu duruma sıklıkla okulda şımarıklık yaparak, zorluk çıkartarak, evde söylenenleri yapmayıp, söylenenlere karşı çıkarak tepki verirler. Gereğinden fazla evhamlı veya fazla koruyucu aileler hasta olan çocuklarının birçok şeyi yapmasını yasaklarlar ve hiçbir istekte bulunmazlar.Bu ise yaşça büyük çocuklarda bile fazla çocuksu tavırlar gelişmesine yol açar.
Sinir sisteminin fonksiyonel bozukluğundan kaynaklanan davranış bozuklukları sıklıkla yukarıda bahsedilen dış etkenlerden kaynaklanan davranış bozukluklarıyla birlikte görülür.Bu durum da bir nedeni diğerinden ayırmada güçlük yaratır.
Nadir vakalarda epilepsi nöbetleri zihinsel yeteneklerin kaybına yol açabilir, (örneğin; eğer Grand mal nöbetler hızlı seriler halinde seyrederse veya 'epilepsi durumu'nda olabildiği gibi).
Ara sıra da olsa, epilepsi tedavisi için alınmak zorunda olan ilaçların da davranışta değişikliklere neden olabilir. Bu tür sorunlar ortaya çıktığında başvurulacak tek kişi çocuğunuzu tedavi eden doktordur.Eğer gerekiyorsa, size uygun önerileri anlatabilecek deneyimli bir psikoloğa gönderecektir.