SPERM ALLERJİSİ
|
Cum, 11 Nis 2008 03:08:37
|
|
Spermin olusturdugu immünolojik (bagisiklik sistemine özgü) problemlerin küçük bir bölümü sperm alerjisi olarak anilir. Içerdigi protein yapisindaki maddeler (antijenler) nedeniyle gerek sperm hücresi, gerekse içinde bulundugu meni (seminal plazma) kadinda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu tür immünolojik olaylar sadece kadinda degil, erkekte de karsimiza çikabilir. Erkek, kendi sperm hücresine karsi immünolojik yanit olusturabilir. Bu nedenle konuyu daha genis anlamiyla yani sperm hücresi ve menideki antijenik özelliklerin bir çiftte olusturdugu etkiler açisindan ele almak gerekir.
2. Bu tür immünolojik olaylar hangi belirtilerle ortaya çikar?
Immünolojik olaylar sonucunda kadinda vajinal tahris çok seyrek de olsa alerjik reaksiyonlar, ya da çiftte kisirlik sorunu ortaya çikabilir. Immünolojik problemler hayatin herhangi bir döneminde cinsel olarak aktif kadin ve erkekte görülebilir.
3. Immünolojik problemler kisirliga yol açar mi?
Evet, immünolojik problemler düsük oranda da olsa kisirliga yol açabilir. Özellikle erkekte, kendi sperm antijenlerine karsi olusan antikorlarin yüksek oranda pozitif olmasi sperm hareketlerini olumsuz yönde etkileyerek, kadin üreme sistemine geçmesini engel olabilir. Ayrica çok yüksek oranlarda antikor varligi, spermin yumurtayi dölleyememesine neden olabilir.
4. Bu tür immünolojik problemleri hangi siklikta görüyorsunuz?
Sperme karsi antikor varligi toplumun yüzde 3-4?ünde görülüyor. Kisirlik problemi olan çiftlerin yaklasik yüzde 5-10?unda ise erkek sperm hücrelerine baglanmis antikorlar (antisperm antikorlar) bulunuyor.
5. Spermin içinde hangi maddeler bulunuyor ve bunlardan hangileri immünolojik problemlere yol açabiliyor?
Gerek sperm hücresi, gerekse menide protein yapisinda çesitli maddeler (antijenler) bulunuyor. Menide bulunan ve spermi kaplayan antijenler daha çok kadinda immünolojik yanit olusturur. Sperm hücresinin içindeki antijenler ise erkeklerde önem kazanmaktadir. Erkekte özellikle cerrahi girisimler, enfeksiyonlar, travma gibi kan ile testis dokusu arasindaki engelin yikildigi durumlarda immünolojik problemler ortaya çikabilir.
6. Bu tür immünolojik problemi olan hastalara hangi tedavi yöntemlerini uyguluyorsunuz?
Tedavi özellikle erkegin sperm analizinde yüksek düzeyde antikor saptandiginda uygulanir. Tedavilerden birisi uzun süreli kortizon tedavisidir. Diger yöntemler ise suni döllenme ve tüp bebek gibi yardimla üreme teknikleridir. Tüp bebek yöntemi ancak, sperm tetkikinde çok yüksek oranda antikor varliginda ya da tekrarlayan suni döllenme tedavilerine yanit alinamadigi durumlarda uygulanir. Uzun süreli kortizon tedavisinin yan etkilerinin yüksek olmasi nedeniyle yardimla üreme teknikleri immünolojik problemlerin çözümünde ön plana çikmistir.
7. Prezarvatif kullanimi immünolojik problemlerin giderilmesinde etkisi olabilir mi?
Prezarvatif kullanimi kadinda olusabilecek alerjik reaksiyonlari önleyebilir, ancak kisirliga yol açabilen immünolojik problemleri çözmekte yetersiz kalir. Dolayisi ile immünolojik kisirlik tedavisinde terkedilmis bir yöntemdir. http://blog.uzerine.com/evdehastabakimi
4993 defa izlendi
|
|
|
|
Bu posta henüz yorum yazılmadı.