İNTERNET ECZANELERİ TEHDİT EDİYOR

#

Pzt, 28 Tem 2008 09:12:26

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, insan sağlığında önemli bir yeri olan, içinde çok çeşitli kimyasalların bulunduğu ilaçların bir ticaret malı gibi satılamayacağını söyledi.
İlaçların içinde kimyasal maddeler bulunduğu için her vatandaşın bunları kullanacak bilince de sahip olmadığını ifade eden Kızılay, ''Ama buna rağmen, internet üzerinden veya telefonla bu ilaç satışı yapılıyor. İnsanlar da bunlara rağbet gösterip satın alıyorlar. Bunun sonucunda da alınan ilaçlar fayda yerine zarar verebiliyor'' dedi.

''Online eczaneler'' olarak bilinen çeşitli internet sitelerinde satışa sunulan cinsel motivasyonu artırıcı, zayıflatıcı, göğüs büyütücü veya vitamin türü ilaçların yoğun talep gördüğünü anlatan Kızılay, şunları kaydetti:
''Her ilaç, metabolizmada bir değişikliğe neden olur. Metabolizmadaki her değişiklik de farklı sonuçlara neden olabiliyor. Yani internet üzerinden alınan ilacın dozajı biraz fazla olunca yan etkisi fazla oluyor ve örneğin bu yüzden kalp krizi geçirerek hayatını kaybedebiliyor. Aynı şekilde yanlış ilaç ve yanlış dozaj kullanımı sonucu fayda yerine vücutta farklı yeni sorunlar baş gösterebiliyor. Ayrıca internet üzerinden satılan ve ne olduğu bilinmeyen bu ilaçlar sahte veya kaçak olabiliyor. Kaçak veya sahte olabilen bu ilaçların içine nişasta veya un konularak insanlar kandırılabiliyor. Bu nedenle internet üzerinden satışa sunulan ilaçlardan uzak durulması gerekir. Çünkü bu tür ilaç satışlarında fayda görülmediğinde veya sorun çıktığında muhatap bulunmuyor, ilaçlar sahte ve kaçak olabiliyor.''

Tüm ilaçların, meslek mensubu kişilerin gözetiminde alınması gerektiğini dile getiren Kızılay, internet üzerinden yapılan satışlarda, hastaların kalp, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıkları bilinmediği için yanlış ilaçlar verilebildiğini bildirdi.
Kızılay, Sağlık Bakanlığının internet üzerinden ilaç satışlarına müdahale etmesi gerektiğini, bu tür satış yapan internet sitelerinin engellenmesinin sağlanması gerektiğini bildirdi.
Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise internet üzerinden sağlıkla ilgili pazarlanan ilaçların birçoğunun gıda ürünü kapsamında satıldığını, bu nedenle çok fazla yaptırım uygulanamadığını bildirdi.

İnternetten satılan ilaçların büyük çoğunluğunun da cinsel motivasyonla ilgili olduğu için zararını gören veya faydasını göremeyen vatandaşların utandığı için şikayette bulunamadığını anlatan Dinç, ''Bizim insanımız utangaç. Bir rahatsızlığı olunca doktora gitmiyor. Onun yerine internetten ürün alıyor. İsmini gizleyip bize başvuranlar oluyor, ama onları da isim olmadığı için resmiyete döküp işlem yaptıramıyoruz'' dedi.

Dinç, vatandaşların internet üzerinden yapılan ilaç satışlarında adeta sömürüldüğünü belirterek, ''Bu sitelerde satılan ilaçlardan alanların parası boşa gidiyor. Ihlamur veya rezine alsınlar daha etkili olur'' dedi

2579 defa izlendi

Bu posta henüz yorum yazılmadı.





Profilim

Blogum

Arşiv

Web Sitelerim

Foto Galerilerim

İETT
deniz
cinsel saglik

Uzerine.com  ©2005 Uzerine.com
Ana Sayfa | Bize Ulaşın | Gizlilik Sözleşmesi | Kullanım Şartları | Üye Girişi