Denizli Devlet Hastanesi Fizyoterapi Uzmanı Şule Şimşek, ağırlığı 55 ile 76 kilogram arasındaki kişilerin yumuşak veya orta sert, 77 kilogram ve üstünde olanlarınsa sert yatak tercih ederek bel ağrılarından kurtulabileceğini söyledi.
Şimşek, yaptığı açıklamada insanların yüzde 80'inin hayatının bir döneminde bel ağrısı çektiğini belirterek, genellikle 20'li ve 50'li yaşlarda sık görüldüğünü bildirdi. Bel ağrısına yol açan faktörler arasında zorlama, kas spazmı, sinir sıkışması, faset eklem problemleri ve bel omuru rahatsızlıkları bulunduğunu aktaran Şimşek, bel ağrısı çekenlerin sadece yüzde 40'ında fıtık olduğunu, onların da sadece yüzde 2'si için ameliyat gerektiğini kaydetti.
Uygun olmayan kaldırma ve taşıma, aşırı kuvvet harcama, yetersiz kaldırma hazırlığı, uygunsuz postür ve vücut mekaniği, fiziki kondüsyon azlığı, stres ve günlük hareketlerin fıtığa neden olduğunu anlatan Şimşek, "Tekrarlı zorlamalardan kaçınmak için günlük faaliyetler sırasında belimizi korumalıyız." dedi.
Günlük yaşantıda doğru ve yanlış vücut kullanımlarını uygulamalı olarak anlatan fizyoterapist Şimşek, bir nesneyi kaldırmadan önce köşesinden tutarak ağırlığını kontrol etme, kaldırmaya başlarken baş ve omuzları dik tutmak, dizler veya kalçadan çömelerek eğilmek, beli kıvırmamak, ayakları dışa doğru çevirmek, yük kaldırıldıktan sonra olabildiğince gövdeye yakın tutmak ve bel seviyesinin üzerine çıkarmamak, kaldırmaya başlarken karın kaslarını kasmak, vücut ağırlığı ayakların önüne gelecek şekilde odaklamak, bacak kaslarını kullanarak ayağa kalkmak, yavaş ve yumuşak hareket etmek, küçük adımlarla yürümek, indirirken de bacak kaslarının kuvvetini kullanarak dizleri büküp yavaş hareket etmek gerektiğini söyledi.
Şule Şimşek, bel ağrılarının önlenmesi için ayrıca şunları tavsiye etti: "İşinize uygun bir vücut yapısına ve performansa sahip olmalısınız. Egzersiz yaparak, bel kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Yeteri kadar dinlenme arası vermelisiniz. Ani ve hızlı hareketlerden kaçınmalısınız. Ayakta dururken vücut ağırlığınızı her iki ayağınıza eşit aktarmaya çalışmalısınız. Araba koltuğunun vücut yapınıza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Uzun süreli oturmak zorunda kaldığınızda, mutlaka bel çukurunuzu bir yastık veya ruloyla destekleyin. Günlük yaşam faaliyetleri sırasında uygun taşıma, uygun oturma, uygun ayakta durma ve uygun yatış prensiplerine dikkat edin. Her saat başı mutlaka birkaç dakika yürüyüş yapın. Vücut yapınıza uygun yatak seçin. Yatağın boyu, sırtüstü yatıldığında kişininkinden en az 20 santimetre daha uzun olmalı.
http://blog.uzerine.com/evdehastabakimi