EPİLEPSi BULAŞICIMI?
Hayır Bu nedenle hasta kişinin yakın çevresinde bulunanlar da bu hastalık hakkında bilgilendirilmelidir. Epilepsi hastası olan kişinin yakın arkadaşları, komşuları, öğretmenleri ve akrabaları durumdan haberdar edilmelidir. Sara hastası olan kişi evlenip, bebek sahibi olabilir. Epilepsi hastası bayan ise gebelik öncesi doktoruyla bu konuyu konuşmalıdır. Epilepsi nedeniyle kullandığı ilaçların bebek üstünde çeşitli etkileri olabileceğinden, hamilelikten önce epilepsi nöbetinin tipine ve hastanın durumuna uygun ilaç ve dozu uzman hekimce ayarlanmalıdır. Epilepsi hastası gebelerin yüzde 90?ı sağlıklı bebek dünyaya getirirler. Buna rağmen ölü doğum ihtimali de göz ardı edilmemelidir. Diğer yandan gebelik esnasında kanama, bebeğin gelişiminde gerilik, erken doğum ve bebekte anomali gibi riskler de söz konusudur.
EPİLEPSİ GENETİK Mİ:
Epilepsi kesin olarak genetik bir hastalık olarak kabul edilmiyor. Bu konuda kesin bir bulgu yok. Ama bazı tiplerin de genetik geçiş olduğu söylenebilir. Doktorlar her hastaya ailede bir epilepsi öyküsü olup olmadığı soruluyor. Ama ailede epilepsi var diye, ailenin diğer fertlerinde de çıkacak diye bir şey yok. Ama ailede epilepsi varsa, yakınlarında olma riski daha yüksektir.
EEG LABORATUARI
* RUTİN EEG *****
* UYKU-UYANIKLIK EEG *****
Epilepsi nöbetleri çeşitli tiplerde gelişiyor. Nöbetler büyük veya küçük olabileceği gibi manasız konuşma ve hareketler şeklinde de karşımıza çıkabiliyor. Büyük nöbetler genel kasılma ve çırpınma şeklinde, küçük nöbetler bir tek yüzde, kollarda veya bacaklarda kasılma biçiminde görülebilir. Öte yandan beş on saniyelik kısa süreli nöbet de olabilir. Bu sırada hasta gözlerini sabit bir noktaya dikerek bakar, sorulara cevap vermez, kasılma olmadan dalma nöbeti geçirir. Bilhassa sabah uyandıktan bir süre sonra görülen ve kollarda atmalar-sıçrama şeklinde nöbet geçirebilir. Epilepsi yani sara hastalığının teşhisinde en önemli şey, nöbetler ile ilgili doğru bilginin verilmesidir. Bilhassa nöbeti geçiren kişinin hekimce dinlenmesi şarttır. Fizik ve nörolojik muayenesinin gerçekleşmesinin ardından laboratuar incelemesi yapılır
BİLGİ VE DANIŞMA İÇİN
EEG ÜZERİNE HERTÜRLÜ BİLGİYİ www.eeguzerine.com SİTEMİZDE BULABİLRSİNİZ.
www.eeguzerine.com
EEG LABORATUVARI İSTANBUL
0532 731 4385