Toplumda epilepsi yani sara hastalığının görülme sıklığı, sanıldığından daha fazla. Hiçbir sağlık sorunu olmayan insanların birden olduğu yere yığılıp kalması ve kontrolsüz bir şekilde çırpınması şeklinde kendini gösteren epilepsi, erken teşhis ve tedavi ile nöbetleri büyük oranda kontrol edilebilir bir hastalık haline gelmiştir.
BİLGİ VE DANIŞMA İÇİN
EEG ÜZERİNE HERTÜRLÜ BİLGİYİ www.eeguzerine.com SİTEMİZDE BULABİLRSİNİZ.
www.eeguzerine.com
Peki epilepsi nedir ?
Toplumda sara hastalığı diye tabir edilen epilepsi hastalığı, hastanın ve ailenin doğru şekilde bilgilendirilmesi sayesinde korkulan bir hastalık olmaktan çıkabilmektedir. İnsanların beyinlerindeki hücrelerin kontrol edilemeyen, anormal, ani ve aşırı elektriksel deşarjlarına bağlı olarak ortaya çıkan epileptik nöbet yani sara; geçici ve kısa sürelidir. Söz konusu sara nöbetleri bilinç kaybına neden olabildiği gibi, bilinç kaybı olmadan da gerçekleşebiliyor.
Epilepsi yani sara hastalığı, toplumda her yüz kişiden birinde görülür. Epilepsi görülen kişilerin yüzde 50 sinde hastalığa neyin neden olduğu bilinmez. Bir grup hastada da hamilelik esnasında meydana gelen beyin gelişme sorunları, doğum esnasında yaşanan sorunlar, menenjit, zehirlenmeler, beyin enfeksiyonları, ağır kafa travmaları ve beyin tümörleri sara hastalığına neden olabilir. Epilepsi nöbetinin sebebi tümör veya herhangi bir hastalık değil ise saranın ilerlemesi mümkün değildir. Hastanın yaşı ilerledikte epilepsi geçirme sıklığı azalabilmektedir. Sara nöbetleri çoğunlukla kişilere çok uzun sürüyor gibi geliyor. Aslında bir ila üç dakika içerisinde hastanın kasılması sona eriyor ve nöbet geçirenler bir müddet sonra normale dönüyor.